Tuesday, August 28, 2012

Kemerdekaan Ini



Kemerdekaan ini apakah maknanya kepada bangsaku?
kata mereka kemerdekaan itu adalah maruah
tapi benarkah seperti kata mereka itu?
tidakkah setiap hari, setiap waktu
sejak merdeka dulu pun
maruah itu dipermainkan
malah oleh bangsaku sendiri?
kata mereka kemerdekaan itu adalah kebebasan
tapi benarkah seperti kata mereka itu?
tidakkah setiap hari, setiap waktu
sejak merdeka dulu pun
kebebasan itu telah diperkotak-katikkan?


Kata mereka kemerdekaan itu adalah ruang
untuk kita membangun ekonomi
untuk kita menyusun masyarakat
dan mengatur kehidupan sosial
serta memperkasakan politik kita.
tapi benarkah seperti kata mereka itu?
tidakkah setiap hari, setiap waktu
sejak merdeka dulu pun
ekonomi kita bergantung kepada orang lain
sosial kita bergantung pada orang lain
politik kita bergantung pada orang lain?


Benar kata beberapa kawan terdekat
bahawa kita masih kuat sekarang.
Betul politik kita masih kuat
masih kuat apabila tidak ada perpecahan,
apabila ada perpecahan bagai mana?
waktu itu kata beberapa orang teman rapat:
beberapa ekor burung kita yang amat berharga
terlepas ke tangan orang lain


Bahasa Melayu adalah maruah
dan identiti Malaysia yang merdeka sebagaimana
tercatat dengan jelas dalam perlambangaan.
Sebagai bangsa bermaruah yang merdeka dan berdaulat
siapakah kini yang memperjuangkan kedudukan identiti.
Kedudukan maruah yang memperjuangkan bahasa Melayu
yang menjadi identiti
yang menjadi maruah itu?


Jangan bercakap tentang sejarah.
Dulu lain sekarang lain
dulu ahli politik kita sekaligus pejuang bangsa dan bahasa


Kata beberapa teman Ahli politik kita
sekarang terlalu sibuk
tidak sahaja menjaga kawasan dan pengundinya
tetapi sibuk juga dalam bidang political economy
saya pun tidak tahu apakah benar
atau salah ungkapan mereka
kerana saya pun tidak begitu faham
istilah yang mereka gunakan


Apabila politik kita rabak,
ekonomi kita tidak mendatangkan keuntungan lumayan
tambah pula keadaan sosial kita
hancur atau kalau pun tidak hancur
memang amat teruk
saya pun bertanya:
Kemerdekaan ini apakah maknanya kepada bangsaku?


Hakikatnya, kalau kita tidak merdeka
keadaan kita tentulah lebih teruk lagi.


Sutung Umar RS


Hasil Nukilan : Sutung Umar RS / Wan Umar Bin Wan Ahmad
Sumber : Antologi Puisi Patriotik, Biro Tatanegara, 2005
Bicara Kata :
apakah maknanya kemerdekaan ini kepada kita?
anak-anak pasca merdeka yang hidup dilimpahi kemewahan
tanpa sedikit mengenal erti perik
tanpa susah payah mengharungi kemiskinan hidup

apakah kita ini sekadar malaungkan kalimah 
"MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!!"
tanpa ada sedikit rasa kesyukuran
tanpa secebis rasa kebanggaan

janganlah... janganlah cemarkan
kesucian tanah merdeka ini
dengan onak duri hidup budaya barat
dengan jiwa penuh hasad dengki...


SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN MALAYSIA KE-55

8 Bicara Hati:

syAzAnA said...

awak buat sendiri ke sajak ni? I'm amazed. :)

Kotak Mancis said...

syazana - eh eh... xlah... tu kat bawah sajak tu saya dah letak owner... xreti la nak karang sehebat ni...

Zul De Alexis said...

indah sajak tu..

semoga kemerdekaan yg kita kecapi akan terus kekal sampai bila..amin

KY said...

selamat hari merdeka, semoga negara kita sentiasa merdeka

Everything's Everythings said...

betul indah sajak ni ;D
saya sayangkan Malaysia ^^
Selamat Menyambut hari kemerdekaan

El-Janna said...

slmt hari malaysia^^

Kotak Mancis said...

zul - amin... mudah2han sampai bila2... :)

ky - merdeka merdeka!!! hehehheee

Everything's - saya pon sayangkan tanah air saya... selamat hari MALAYSIA :)

el janna - selamat hari MALAYSIA awak... :)

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,chat box pakjoe x kira k hihihihttp://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blog Aku

Daisypath Friendship tickers

Pengajianku Di UUM

Daisypath Graduation tickers